Werken naast je studie

blog werken naast je studie

03 Nov Werken naast je studie

Studeren is duur, dat weten we allemaal. Een bijbaan kan lastig te vinden zijn en neemt veel tijd in beslag. Als oprichtsters van ZOET HOUT design weten wij hier alles van. Wij studeren fulltime, hebben onze eigen onderneming, maar werken daarnaast ook nog bij andere ondernemingen.

Ik zal jullie wat tips geven en mijn ervaringen delen over hoe je je tijd het meest efficiënt kunt indelen, maar ook hoe je een geschikte bijbaan vindt, om zo tijdens je studie al van start te gaan met je carrière.

♦ Als je een bijbaan zoekt die aansluit op je studie, kun je als student-assistent aan de slag gaan. Je kunt je hiervoor aanmelden bij je docenten, opleidingscommissie of opleidingscoördinator. Student-assistent is vaak een goedbetaalde functie, staat goed op je CV en geeft je veel connecties die aansluiten op jouw vakgebied.

♦ Probeer zoveel mogelijk uit je schoolopdrachten te halen. ZOET HOUT is ooit begonnen als een schoolproject. We hebben dit schoolproject zó professioneel aangepakt dat we er een bedrijf van hebben gemaakt. Ga dus serieus aan de slag met een groot project en houd het grote doel voor ogen.

♦ Loop stage tijdens je studie. Bij sommige studies is dit verplicht, bij anderen niet. Ik raad het aan altijd stage te lopen. Dit zorgt ervoor dat je al vroeg in aanraking komt met het bedrijfsleven. Ga serieus op zoek naar een interessante stage. Kies niet voor het dichtstbijzijnde bedrijf of het bedrijf waar jouw beste vriendin ook stage gaat lopen. Kies een bedrijf waar je jezelf later zou zien werken. Hiervoor is het belangrijk om altijd een goed verzorgd CV en portfolio aan te leveren. Zelf ben ik een paar weken bezig met het voorbereiden van mijn CV, portfolio en motivatiebrieven voordat ik ga solliciteren.

♦ Kies een Minor in de richting van ondernemerschap/entrepreneurship. Hier ga je hard aan de slag om een onderneming op te starten en kun je er uiteindelijk geld mee verdienen, terwijl je tegelijkertijd ook alle nodige studiepuntjes binnensleept. Cha-Ching!

♦ Heb je een leuke stage gevonden? Zorg er dan voor dat je hier ook ná je stage terecht kunt. Dit zal natuurlijk niet altijd mogelijk zijn, maar mocht het wel een optie zijn dan heb je een goede bijbaan te pakken in je eigen vakgebied. Dit zal ook goed op je CV staan.

♦ Als je eenmaal een goede bijbaan hebt gevonden is het van groot belang dat je deze ook goed weet te combineren met je studie. Als je werkt als student-assistent of bij je voormalige stagebedrijf, zoals ik, werk je voornamelijk doordeweeks. Het is ten eerste van belang dat je van te voren aan je projectgroep doorgeeft hoeveel uur per week je zou willen werken. Je bent vast niet de enige met een bijbaan, zo kun je gezamenlijk vaste werkdagen afspreken en zal niemand zich afvragen waarom jij 2 dagen in de week afwezig bent.

♦ Geef ook duidelijk aan je werkgever aan dat je een voltijd studie volgt en het dus zou kunnen voorkomen dat jij afwezig bent tijdens tentamenweken. Als je hier van tevoren eerlijk over bent zal dit vast begrepen worden.

♦ Als je aanwezig bent op school, zorg dan dat je deze tijd goed benut. Zoek rustige werkplekken op waar je niet gestoord kan worden. Als je veel wilt werken naast je studie, maak dan van je school een echte studeerplek en minder een sociale bedoeling.

♦ Het is ook belangrijk om ‘nee’ te kunnen zeggen. Ook ik ben wel eens de sjaak-afhaak. Zeg de ene keer nee tegen je vriendinnen en de andere keer nee tegen je werk.

♦ Omdat je vaak van school naar werk zult reizen heb je een goede tas nodig vol met spullen die je áltijd nodig zul hebben als jonge ondernemende of werkende student. Een laptop inclusief oplader is onmisbaar, net als je telefoon inclusief oplader! Een agenda, notitieboekjes en pennen! Scoor leuke goedkope notitieboekjes die je motiveren om erin te schrijven, bijvoorbeeld bij flying tiger, overzicht is noodzakelijk.

 

 

No Comments

Post A Comment